torsdag 27 oktober 2016

Ställ frågan. Kräv svar.

Man kan läsa i dagspressen att ryska örlogsfartyg har anlänt till Östersjön via Bälten. Ombord har de medfört kryssningsrobotar, typ Iskander, som kan förses med kärnvapenstridsspetsar. Destination Königsberg, av Ryssland benämnt Kaliningrad.

Östersjön är inte Rysslands privata motsvarighet till Mare Nostrum, utan är ett inhav som också tillhör de nordiska länderna Sverige, Danmark och Finland, inklusive Åland, samt de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen. Dessutom finns Polen och Tyskland bland grannstaterna, ej att förglömma.

Tillförsel av så kraftfulla vapensystem till sin redan befintliga krigsmakt i Östersjöregionen borde på något sätt redovisas och förklaras av den ryska krigsmakten. Här får omvärlden inte upprepa de misstag som begicks när Nazityskland en gång i tiden tilläts göra avsteg från vad som krävts i den så kallade Versaillesfreden, då ingen statschef vågade be Nazityskland redogöra för sina avsikter med upprustningen av flygvapen, pansarförband, slagskepp och ubåtar, samt införande av allmän värnplikt år 1935.

Här behöver frågor ställas till Ryssland:
Anser man sig vara hotade?
I så fall, av vilken / vilka?
Mot vem / vilka avser Ryssland att sätta in den nytillförda krigsmaterielen?

De länder som har största anledningen att kräva svar är de neutrala och alliansfria staterna Finland, inklusive Åland, och Sverige.

En Iskanderrobot, avfyrad i Kaliningrad, når Stockholmsregionen inom en halvtimme. Sveriges enda luftvärnsregemente, Lv 6, är felplacerat, finns i Halmstad, och hinner inte sättas in till försvar av rikets huvudstad så länge Sverige inte har mobiliserat det lilla försvar vi fått ha kvar efter decenniers förbandsslakt.

Till våra tre vänsterpartier skulle jag vilja rikta uppmaningen: kom nu bara inte och hymla om att "hotbild saknas"!

Rimforsa 27 oktober 2016
Per Sjöswärd ©
Journalist och författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar