onsdag 1 februari 2017

"Putin tar hem spelet" Correns ledarartikel 2017 02 01 av Christian Dahlgren

Christian Dahlgren, Östgöta Correspondentens bitske, påläste och orädde ledarskribent skräder inte orden när han kommenterar Karlshamns politikers eftergift mot de ryska anspråken på att få nyttja hamnen i Karlshamn i samband med bygget av ryska Gazproms nya ledning i Östersjön. Själv frågar jag mig, då det gäller Sveriges politikers flata eftergiftspolitik: "Vems ärenden går man?" I varje fall inte Sveriges.

Tidpunkten för Karlshamnspolitikernas välvilja gentemot Ryssland tycks sammanfalla med Tysklands förbundskansler Angela Merkels besök i Sverige. Tyskland fick tydligen panik efter det japanska kärnkraftshaveriet och beslutade i all hast att avveckla sin kärnkraft och ersätta den med rysk gas. Och därigenom göra sig beroende av Ryssland. Att den nya gasledningen byggs ligger alltså även i Tysklands intresse, och en svensk vägran att underlätta detta bygge skulle kanske leda till en konflikt med Tyskland? Men det är för att tillvarata Sveriges och svenska folkets intressen våra politiker har fått våra röster!

Jag rekommenderar läsning av Christian Dahlgrens artikel i dess helhet, men tar mig ändå friheten att citera lite ur den: Förutom rubriken enligt ovan finns där en underrubrik: "Sveriges säkerhet säljs ut för ryska rubel". Det tycks ha gått svenska politiker förbi att imperialistiska Ryssland angrep militärt grannlandet Georgien 2008 och har på senare tid annekterat Krim och fört krig i östra Ukraina. Ryssland har därmed visat vem omvärlden har att göra med och "Kreml är enbart att gratulera som får ett potentiellt brohuvud mitt i Blekinge, nästgårds flottans Karlskrona". Christian Dahlgrens slutkläm lyder som följer:

"Något måste vara allvarligt sjukt när vitala nationella säkerhetsintressen i orostider kan åsidosättas så här av en ansvarslös kommunstyrelse, medan regeringen fåraktigt tvingas skylta inför världen med neddragna brallor.  Vad sänder det för signal om Sverige? Inte lär respekten för statens förmåga att sköta sina kärnuppgifter och värna vårt konungarikes integritet öka direkt".

Sverige är i stort behov av fler människor med civilkurage. Kunde jag så skulle jag tilldela Christian Dahlgren medalj "För berömliga gärningar". Största storleken.

Rimforsa den 1 februari 2017

Per Sjöswärd ©
Journalist och författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar